Вие сте тук
Начало > Иновации - Строителство > Важно ли е да изградим модерна и функционална хидроизолация на покрива?

Важно ли е да изградим модерна и функционална хидроизолация на покрива?

покрив на блок

Както много добре знаете, една от най-важните части във всяка жилищна сграда е покривната. Тя предпазва постройката като цяло от навлизане на вода и влага по стените. Ето защо правилната изолация и ремонтна дейност, трябва да бъде извършена навреме и качествено. Потърсете строителна компания предлагаща услугата хидроизолация на покриви, защото това е много важно за вашия комфорт и спокойствие във времето. Изграждането на системата зависи най-вече от вида и типа на покрива, като най-често се използва при плоските, характерни за жилищните блокове. Взема се под внимание и площта, която трябва да бъде изолирана, за да се избере точния вид хидроизолация, казват от Нова Билд.

Кога е най-подходящото време да укрепим и предпазим покрива?

Всеки специалист ще ви посъветва редовно да обръщате внимание на състоянието на покривната конструкция и това дали има някакви течове. Дори и най-малкият пропуск е възможно да създаде проблеми на живущите в сградата, тъй като влагата и водата са много мощни и упорити ще проникнат надолу и реално ще направят живота ви не така комфортен. Ако доста години не сте правили никакви корекции, то полагането на модерна и качествена хидроизолация е просто задължително.

Характерното за този вид ремонтни дейности е, че трябва да се извършват в сухо време, когато не се очаква да има валежи. Не ви съветваме да отлагате поправката на покрива за есента, защото тогава климатичните условия вероятно няма да бъдат така подходящи както са през лятото. Това е причината много от разумните собственици на кооперации да се заемат с тази задача през летния сезон или в неговия край.

Какво трябва да знаем за свойствата на различните хидроизолации?

В момента най-разпространената хидроизолация е битумната. Този материал е познат в строителството от много отдавна и е доказал своите добри характеристики. Неговото полагане е свързано с това да се изгради перфектна изолация и да не се позволи на влагата да прониква в конструкцията на зданието. Преди да се постави битум, задължително повърхността трябва да бъде идеално чиста. Проверява се дали някъде не е задържана вода и има ли влага. Не използвайте прекалено тънка настилка, тъй като е възможно с времето да се напука. При плоските покриви майсторите ще ви предложат рулонната битумна хидроизолация като най-добро решение. Днес ще ви дадем малко ценна информация за различните видове защити:

хидроизолация
  • течните хидроизолации се поставят на покриви с бетонен борд – те са препоръчвани и подходящи когато има много наклони и чупки, които трябва да се защитят. Материалът е на водна основа и е екологично чист;
  • полага се лесно – при течната изолация се използват четки или валяк за нанасяне, след което материалът изсъхва много бързо. Огромен негов плюс е, че представлява едно цяло и не се наблюдават снаждания;
  • рулонна хидроизолация се използва за покриви с външно отводняване – зоната където ще се извърши монтажа се почиства от прах и замърсявания, след това се поставя слой битумен грунд. След това се инсталират двата слоя хидроизолация. Моделите могат да бъдат с различна дебелина в зависимост от вашето предпочитание;
  • рулонната изолация има няколко предимства – устойчива е на екстремно високи температури и има UV защита. Има възможност да се стъпва върху монтираната мембрана.

Консултирайте се със специалистите от строителната компания, която ще извършва ремонта и вземете заедно решение, какъв вид изолация е най-подходяща в конкретния случай. Добре е да се доверите на компетентността на майсторите, понеже те много добре познават свойствата на различните материали и ще ви насочат правилно.

Защо да изберем позната строителна компания с добра репутация?

Щом се налага да търсите майстори, които да се заемат с изолацията, препоръчваме да заложите на фирма с достатъчно познато име в съответния бранш. Разгледайте офертите в интернет пространството и научете повече за условията, които предлагат различните изпълнители.

От Нова Билд препоръчват да се свържете и да уговорите среща с майстори, които ще направят оглед и ще изкажат своите препоръки. Може да потърсите мнения на други потребители за съответната компания. Доверявайте се на специалисти с дълъг опит, които използват качествени материали и имат добре обучен персонал. В този случай цената не е крайният критерий за вашия избор, затова не избирайте най-евтината оферта. Много е важно при ремонта на покрива да се ползват модерни и висококачествени материали, които със сигурност не са толкова евтини.

Как правилно да поддържаме в добро състояние хидроизолацията на покрива?

Важно е редовно да правите огледи на покривното пространство и да следите за някакъв вид дефекти и пропуски. По този начин навреме ще откриете възникнал дефект, който може да се отстрани лесно и евтино, преди да се е увеличил и да ви създаде редица главоболия.

Уверете се, че дренажната система на покрива работи добре и отвежда влагата правилно, за да не се задържа и да оказва негативно въздействие. Хидроизолацията на сградата е един от основните аспекти за това тя да бъде здрава и комфортна за обитаване. Не пренебрегвайте нуждата от ремонт и се грижете за състоянието на покрива.

Top