Вие сте тук
Начало > Иновации - Образование > Как да отсеем подходящите и правилните за развитието на децата играчки 

Как да отсеем подходящите и правилните за развитието на децата играчки 

Разнообразието от играчки в онлайн сайтовете и в магазините понякога може да ни обърка и трудно да успяваме да отсеем правилните за развитието на децата

Основното правило при избора на детски играчки е те да бъдат адекватни на потребностите и възрастта на малките. Никога обаче не подценявайте предпочитанията им, защото те сами ще ви подскажат интересите си и към какви занимания желаят да се насочат. Няма да сгрешите, ако наблюдавате внимателно увлеченията му и отговаряте на тях в точния момент.

Важно е също да помним, че когато осигуряваме забавления на детето си, те му носят съществени ползи – това не са просто вещи, а имат ролята и на учебни пособия. Ето защо фокусът ни винаги трябва да е приоритетно върху наличните на пазара образователни играчки.

Подходящи играчки за бебета

Бебетата на възраст до около 6 месеца търсят близък контакт със своите притежания и средата, която ги заобикаля. Те докосват, стискат и галят цветните и звучни дрънкулки, сетивата им реагират и провокират емоции в тях. Музикалните играчки, въртележките и активните гимнастики са ключови за тяхното развитие. Така те започват първите си стъпки към усвояването на общата моторика.

Плюшените приятели все още трябва да са малко на брой и по-далеч от новородените, защото не само събират прах, но и могат да бъдат опасни, ако са мащабни като размер. Това съвсем не означава напълно да ги лишите от тях, тъй като меките материи, галещите окото цветове и усмихнатите личица също превръщат детската стая в приказно място.

Заниманията на децата между 6 и 18 месеца

Настъпва времето на играчките, които подпомагат логическата мисъл и координацията. В този период децата залагат основно на въображението си, копират навиците и уменията на възрастните, грижат се за своите кукли и любими герои.

Бутането, дърпането са подходящи за тях, увличат ги също подреждането на кутии и топки, строенето на кули с конструкторите и т.н.

Грешка е да затрупвате помещението с играчки, още повече да се втурвате да задоволявате всеки каприз на децата. Така те не могат да оценят придобитото с времето и дори не биха успели да му обърнат подобаващо внимание.

Активността при децата на възраст 18-36 месеца

На тази възраст децата обикновено са проходили или тепърва прохождат, което засилва интереса им към предмети, които се бутат и дърпат. Радват се на топките и количките, стават все по-активни и сигурни на крачетата си. Лесно може да ги примамите да тичате заедно в парка, защото те обожават да ви следват по стъпките, придобивайки нужното самочувствие от своите усъвършенствани движения.

3-годишните деца и техните интереси

Децата, навършили 3 години, навлизат в следваща фаза от развитието си. Вече е позволено да редят пъзели, тъй като се предполага, че няма да сложат малките частици в устата си. Те учат формите, цветовете, видовете животни, а момченцата ремонтират моторите си.

Година по-късно вече е напълно в реда на нещата да използват и канцеларски материали, с които допълнително работят върху фината си моторика.    

Образователни играчки от Guga.bgидеалния избор за игра и стимулиране на мозъка при малките.

Top