Вие сте тук
Начало > Други Публикации > Важни за здравето ни ли са пробиотиците?

Важни за здравето ни ли са пробиотиците?

пробиотици

Слаб имунитет, стомашни разстройства, дискомфорт, често боледуване са само част от здравословните проблеми, които реално зависят от липсата на пробиотичен баланс. Чревната флора се разглежда като самостоятелен организъм, който представлява пакет от милиарди микроорганизми, които обитават червата ни. те имат изключително важна роля за здравето ни и са пряко свързани с поддържането на имунитета. Защо е важно при лечение с антибиотици, при отслабена функция на имунитета и при проблеми с храносмилането да приемате пробиотични хранителни добавки? Отговорите предстои да изложим в днешната тема.

Що е то ПРОБИОТИК?

Пробиотиците са онези полезни бактерии, без които не можем да съществуваме. Те са се заселили в стомашно-чревния тракт и подпомагат ефективното функциониране на стомашната флора. Изложени на неблагоприятни условия тези микроорганизми могат значително да намалят своята численост и това да се отрази на здравословното ни състояние.

Набавянето на пробиотици се извършва чрез някои полезни храни или с прием на хранителни добавки, които са изолирали по специална технология полезните бактерии. Необходимост от балансиране на количеството на благоприятните микроорганизми се налага при:

 • Прием на антибиотици;
 • При диарии;
 • Стомашни разстройства;
 • Слаб имунитет;
 • Често боледуване;
 • Нарушения в храносмилателната система.

Това са сериозни причини да се предприеме прием на храни от типа на кефир, кисело зеле, кисело мляко и други както и добавки, които се предлагат аптечната мрежа.

Не винаги дневното ни меню може а включва богати на пробиотчни бактерии храни, а това предполага да имаме под ръка добавки, които действат бързо и ефективно. През последните години в курсовете на лечение, които се назначават от специалистите се включват и специални пробиотични щамове, които подпомагат възстановителните процеси при или след заболяване. Те са насочени към това, че могат да подобрят имунозащитните сили на организма и да осигурят благоприятно размножаване, което да подобри значително състоянието на пациента.

Какво означават термините ПРОбиотик, ПРЕбиотик ш СИНботик?

пробиотици - онлайн аптека Феникс

Навярно се питате каква е разликата между трито основни термина, които ще срещнете на опаковките на добавките, които се предлагат в аптечната мрежа. Въпреки, че всички са свързани с благоприятната роля на полезните за организма ни бактерии то определено има някои основни разлики.

Пробиотиците са милиардите бактерии, които реално обитават стомашната флора. Пребиотиците представляват фибри, благодарение на които се повишава устойчивостта на пробиотиците при срещата им със стомашните сокове. Синбиотиците са комплексен продукт, който съдържа ПРО и ПРЕбиотици.

Определено е важно да сте наясно какво купувате от аптечната мрежа, тъй като от това зависят редица фактори, които се отнася до поддържане на добро здраве. Съществено е да споделим, че когато искате да инвестирате в своето добро здраве то назначаването на конкретен препарат е добре да бъде под лекарски контрол.

Преди да включите някой от продуктите в дневното си меню е необходимо да се консултирате със специалист. Въпреки, че не се наблюдават странични реакции има някои особености при различните щамове, с които трябва да се съобразите.

За всеки ли са подходящи пробиотиците?

Според възрастовата категория на пациента в аптечната мрежа се предлагат огромен ресурс от продукти, които благоприятстват оздравителните процеси. Когато ви предстои да закупите даден артикул без лекарско предписание обърнете внимание на:

 • За каква възрастова категория пациенти са подходящи хранителните добавки;
 • Дозировка;
 • Начин на приемане – с храна или течности;
 • Изключения;
 • Вид щам;
 • За какъв интервал от време и с кака продължителност е препоръчително да се приема добавката;
 • Начин на съхранение;
 • С какви други лекарства и препарати не се препоръчва едновременен прием и други.

При невъзможност за консултация с лекар можете да се консултирате с фармацевт. Добре да имате предвид, че дори онлайн аптеките осигуряват на пациентите виртуален консултант, който да ги насочи към избор на определен пробиотичен продукт.

Top