Вие сте тук
Начало > Иновации - Строителство > Кога се налага ремонт и спешна смяна на радиатори на парно отопление

Кога се налага ремонт и спешна смяна на радиатори на парно отопление

радиатори

Описваме като благодат и невероятен комфорт ползването на парно отопление у дома. Целия дом е топъл и дори не  е необходимо да се затварят вратите за да се избегне загубата на топличко. Но как да си осигурим тази невероятна атмосфера и да не ни притеснява факта, че навън температурите са паднали доста под нулата. Като един от най-студените градове столицата и столичани разчитат на отоплителни системи, които се захранват от ТЕЦ или пък локално парно с котел или камина. Доста удачен и все по-предпочитан като вариант, тъй като в действителност се разчита на това, че радиаторите имат възможността да отоплят цялата квадратура на апартамента или къщата ви.

Защо да подменим чугунените радиатори с алуминиеви

Има няколко конкретни причини, които са видими с просто око. Когато се търси висока ефективност е препоръчително да потърсим съветите на експерти, които могат да ни разяснят основните мотиви и разлики в отоплителните показатели на единия и другия тип радиатори.

нови радиатори
  • Алуминиеви радиатори. Те са много по-леки. Новите варианти са изключително стилни и са добре адаптиращи се към съвременния интериорен дизайн. Процента топлоотдаване е много висок, тъй като този метал е много по-добър проводник на топлина. Повишаването  на температурата в помещенията е бързо и не се налага радиаторите да работят дълго за да се достигне желаната температура.
  • Чугунени радиатори. Стара технология, значително нискоефективна. Спешно се нуждаят от подмяна в случаи на явна корозия, ежедневни течове и предпоставки за възникване на материални щети. Тежки като конструкция и заемащи твърде много площ. За да има качествено отопление в помещенията чугунените радиатори се нуждаят от много повече време в сравнение с алуминиевите.

Сравненията и изводите оставяме на вас, така че ето я основната причина за спешна смяна на радиатор в София във всяко едно от помещенията на жилището ви.

Готови за зимата

Казват, че зимните условия редовно изненадват шофьорите. Но аналогията е идентична и с домашното отопление. Знаем, че идва зима и инсталацията на парното, ефективността на радиаторите не са на ниво, но въпреки това сме склонни да отлагаме. И в средата на върлата зима и ниските температури идва момент, в който вместо да се наслаждаваме на топлината в жилището си се налага да търсим по спешност екип, който да извърши бърз ремонт и да смени старите радиатори с нови. Важно е да сме максимално отговорни към отоплителния сезон и да не чакаме последния момент за предприемане на спешни ремонти, защото:

  • Смяната ще ни излезе два пъти по-скъпо;
  • Ще си създадем неудобство да стоим известно време на студено, докато трае процеса на подмяна;
  • Не са изключени други аварийни ситуации, които да доведат до непредвидени разходи.

Ето го основния аргумент на специалисти от бранша да алармират върху това, че когато има явна необходимост от смяна на радиатори то тя да бъде направена в период, който е максимално спокоен и няма да ви натовари нито финансово, нито пък с излишни главоболия.

Предлагат ли се спешни ремонти по време на зимния сезон

Като се има предвид, че и този вид ремонти не винаги са прогнозируеми е ясно, че ако се наложи спешна намеса на професионалист то ще потърсите такива екипи, които да работят, независимо от климатични условия или пък работно време. Влошаването на КПД при работа на радиаторите естествено изисква да се наложат съответните мерки и въпреки по-високата цена заради неотложната потребност инсталацията да работи максимално ефективно. За да се реализира икономия и сметките за парно да влязат в нормален ритъм е добре да се направи при възможност спешен ремонт и смяна отколкото да се плащат разходи за протичания, загуби и други инциденти, които са предизвикани от старите чугунени радиатори. А в София има екипи, които могат да се ангажират със спешен ремонт, но още веднъж акцентираме, че цената ще бъде доста по-висока от обичайната им тарифа.

Top