Вие сте тук
Начало > Други Публикации > Как да засилим паметта на детето чрез игри

Как да засилим паметта на детето чрез игри

Добрата памет се тренира цял живот. Някои от нас се раждат с умението да запаметяват бързо и лесно, докато други трябва да положат малко повече усилия, за да развият тази способност. Също така има и подходящи игри за засилване на паметта при деца, които са по метода Монтесори и помагат за безпроблемното запаметяване.

Колкото по-рано започнем да работим по този въпрос, толкова по-лесна ще е адаптацията на детето в детската градина и в училище. Реализирането му в професионален план, когато стане зрял човек, също ще е с лекота, защото добрата памет стои в основата на пълноценното общуване и постигането на успехи в кариерата.

Какви са пречките за добра памет при децата?

Развиването на добра памет е важно по ред причини. Разчитаме на нея при извършването на дейности от ежедневието като готвене, изпълнение на задачи, планиране на времето, водене да дискусии (по време на работа), решаване на задача и разказване на уроци (за учениците) и прочее. Именно затова е важно да помислим за нейното засилване, което при децата се осъществява чрез организирането на някои игри.

Пречките за това най-малките да запаметяват лесно и да помнят дълго се състоят в дигиталното замърсяване около нас, което се характеризира с динамичен поток от информация, заливаща ни ежеминутно. Децата лесно могат да намерят конкретни факти, да използват изкуствен интелект за изпълнението на възложените им задачи от учителя (като написването на текст по зададена тема) и т.н.

Всички тези „удобства“ обаче си имат и своите негативи. Те безспорно са от голяма помощ на фона на забързаното ежедневие, но с тях не може да се работи в посока засилване на паметта. Методът Монтесори разглежда въпроса с нейното трениране по различен начин, а именно чрез организирането на разнообразни игри, способстващи за бързото и лесно запаметяване.

Има ли игри, които да подобрят способността за запомняне?

Както вече казахме, някои игри за деца помагат изключително много за засилването на паметта. Подходящите според метода на Мария Монтесори са:

  • намиране на карти с еднакви изображения – тази игра е подходяща не само за най-малките, но и за цялото семейство. Целта на това занимание е участниците да открият двойките карти с еднакви картинки, които е препоръчително да бъдат до 7 различни вида, на които е прави копие, за да се формират двойки. Подреждат се в колони и всеки участник отваря по две карти, опитвайки се да запомни коя къде се намира, а след това да открие нейното копие;
  • игра за запомняне поредността на епизодите в история – в този случая родителят чете на детето някаква история, която след това то трябва да пресъздаде, опитвайки се да спазва поредността на действията. Подходящо е да се използват карти, върху които са изобразени различните сцени, но е удачно също така мъникът да нарисува епизодите върху лист хартия. Основната идея е да се работи в посока засилване на паметта по увлекателен и градивен начин;
  • занимания от ежедневието – дейности като готвене заедно с мама помага на детето за запомни стъпките при приготвянето на дадено ястие. Друго подходящо занимание от ежедневието е подреждане на разхвърляните вещи, които се поставят на точно определени места. Когато това се повтаря всеки ден (понякога и по няколко пъти), детето ще упражнява засилване на своята памет. Тази „игра“ е подходяща и за мъници на 1 година.

Според метода Монтесори именно този вид практически упражнения са най-ефективни, когато става дума за засилването на паметта при най-малките. За да се изпълнят дори не е нужно да се купуват скъпи материали, защото всички тези игри могат да бъдат организирани и с подръчни материали.

Как помагат цветовете?

Влиянието на цветовете върху човешкия ум и емоционалност е безспорна. Те се използват и за засилването на паметта, като за целта трябва да се нарисува кръг в конкретен цвят, а след това детето да открие предмети в същия нюанс из дома. Тази игра може да се проведе и с написването на буква – мъникът отново има задачата да намери предмети, но този път да започват със същата буква, написана на листа.

Бонус идеи по метода Монтесори

Друга игра по метода Монтесори за засилване способността за запомняне е „Какво липсва“. При нея се подреждат няколко на брой предмети, от които скриваме един, докато детето е затворило очите си. След като ги отвори, то трябва да отгатне какво липсва и да го назове.

Друго занимание за трениране на паметта е „Тайната торба“. В случая са ни нужни две торбички от непрозрачен материал, в които поставяме еднакви предмети (всяка двойка се разделя на две и се слага в отделна торба). Изваждаме от нашата някаква фигурка, която след това прибираме, а детето след това трябва да намери нейния двойник само с опипваме и да каже името му.

Учениците на свой ред могат да умножават на ум, което е чудено упражнение за засилване на паметта. Умножението се стартира с числото две и се продължава, докато е се стигне до толкова голяма цифра, че да не може да бъде умножена на ум.

Top