Вие сте тук
Начало > Други Публикации > Традиционната екипировка при джудо и карате – защо се използва кимоно

Традиционната екипировка при джудо и карате – защо се използва кимоно

кимоно за деца

Една от традиционните японски одежди, а именно кимоното се  е превърнало не случайно в символ на елегантност. Почитателите на азиатската култура, които са посещавали страната със сигурност им е направило впечатление, че много хора използват в ежедневието си кимона като основна дреха. Причините са в това, че още със създаването си кимоното се е превърнало в симовл на удобството и свободата на движението, което не те пристяга, не създава дискомфорт и не е бреме за тялото, което го носи. В това се крие и основния аргумент основните бойни изкуства, които са също характерни за японската култура да използват кимоното като основен екип за тренировки и бой. Дори днес много бойни кубове използват различни модели на кимоно за карате и джудо.

Кимоното като основна бойна екипировка

В исторически план кимоното е било използвано както от жени така и мъже. Независимо от дейностите, които се извършват кимоното е навлязло като една достъпна концепция, предоставяща изключителна свобода за движение на тялото. Именно затова днес бойните изкуства като карате, джудо и други използват като основен атрибут за тренировки и спортни изяви именно кимоното. Освен традиционното кимоно в онлайн магазините за бойна екипировка можете да намерите също така куртки и панталони. Използваните за тяхната направа материали също са идентични като тези на кимоното като акцента отново е насочен към свободата на движение на тялото. Както кимоното, така и куртките, които се ползват при техниките на джудото и каратето се пристягат с кола, а самия цвят на колана показва какво е нивото на спортиста и какъв е неговия ранг.

джудо

Характеристики на кимоното

  • Изработва се от материи, които са еластични и предоставят свобода за движение на ръцете и краката;
  • Комфортни на допир с тялото;
  • Издръжливи и устойчиви;
  • Кройката е съобразена с типа на бойното изкуство.

Размери, цвят, грамаж на материала – защо са от значение

Много са факторите, които биха повлияли върху избора на кимоно за практикуване на бойни изкуства. Малко от хората, които не са запознати със силовите спортове знаят, че има съществено значение:

  •  какъв е грамажа на текстила, който се ползва за изработката на кимоно;
  • какъв е размера на кимоно;
  • какъв е цвета на екипировката.

За джудо и карате както и да редица други бойни изкуства е задължително да се спазват конкретни правила при екипирането на спортистите. Няма как да облечете десет годишно дете в кимоно с размер 170 см, нали! Съобразно височината производителите на кимона и куртки, както и панталони за практикуване на силови спортове използват матрица за размери, които да осигурят ефективност, качество и функционалност от тренировките. А многообразие от кимона на добри цени ви очакват в каталога на fightshop.bg.

Top