Вие сте тук
Начало > Иновации - Технологии > Как да направите правилен избор на тонколони за DJ

Как да направите правилен избор на тонколони за DJ

Като DJ, изборът на тонколони несъмнено ще повлияе значително на качеството на вашето изпълнение. Независимо дали тепърва започвате или сте опитен професионалист, изборът на правилните тонколони е от съществено значение. 

Съществуват няколко фактора, които трябва да имате предвид, когато избирате перфектния избор на тонколони за DJ. Например, добре е да помислите дали е по-добре да заложите на пасивни или активни тонколони с вграден усилвател, каква трябва да е мощността, честотният диапазон и бас отговорът. Проучете дали ви трябват двупосочни или трипосочни тонколони, балансирани и небалансирани аудио входове, каква ще е обработката на помещението, разположението на тонколоните и други. 

В тази статия ще обходим в детайл всички тези компоненти и ще ви помогнем да направите правилния избор за вас.  

Пасивни тонколони

На първо място, нека разгледаме каква е разликата между пасивни и активни тонколони като вникнем в дълбочина и в двата варианта.

Пасивните тонколони са традиционният тип високоговорители, които изискват външен усилвател за захранване. Те са идеални за аудиофили и музикални ентусиасти, които търсят повече контрол и персонализиране на своя звук. Пасивните тонколони имат пасивен кросоувър, който разделя аудио сигнала между драйверите. Този кросоувър е отговорен за изпращането на специфични честотни диапазони към подходящия драйвер. Те се отличават най-вече с това, че изискват външен усилвател, за да изпращат усиления аудио сигнал към драйверите.

Активни тонколони

Активните колони, от друга страна, са създадени с вграден усилвател, който захранва колоните. Те са идеални за диджеи, които искат бърза и лесна настройка без неудобството с външен усилвател. Активните решения имат активен кросоувър, който разделя аудио сигнала между драйверите. Този кросоувър използва активни компоненти като операционни усилватели, кондензатори и резистори, за да изпрати специфични честотни диапазони към подходящия драйвер. За активните системи трябва да знаете най-вече това, че те имат вграден усилвател, който изпраща усиления аудио сигнал към драйверите.

Честотен диапазон и бас отговор

Честотният обхват и басовата характеристика са още два ключови фактора, които ще окажат влияние на  избораа ви на тонколони за диджей. Когато става въпрос за честотният диапазон се има предивд диапазона от честоти, които вашите тонколони имат капацитета да възпроизведат. За повечето професионалисти, за предпочитане са решенията, които са достатъчно качествени и силни, за да могат безпроблемно да се справят с пълния честотен диапазон на вашата музика, обикновено от 20Hz до 20kHz. 

Басът също не бива да се пренебрегва при търсене на подходящите тонколони. В оптималният случай, тонколоните ще могат да доставят дълбок, пронизителен бас. Съветът ни е да заложите на решение с нискочестотна характеристика от поне 40Hz или по-ниска.

Мощност

Мощността на вашите тонколони е още един критичен елемент, който трябва да вземете под внимание. Мощността или силата на тонколоните се измерва във ватове. Тя показва колко силни могат да бъдат вашите тонколони без да създават изкривяване на звука. 

Повечето диджеи търсят варианти, които могат да се справят с големи обеми, без рискове от изкривяване на звука. Добре е да заложите на тонколони с висока мощност. Най-често, това означава мощност от поне 500, като в идеалният случай тя да е дори повече. По този начин ще можете да се насладите на сигурност, че тонколоните могат да се справят с изискванията на което и да е DJ изпълнение.

Разположение на помещението

Когато става въпрос за по-професионално аудио оборудване, не бива да забравяте и за обработката на помещението като друг важен фактор, който трябва да имате предвид при избора на вашите тонколони. 

При повечето диджеи, изборът на тонколони е пряко свързан с акустиката на помещението, тъй като тя значително повлиява качеството на звука. Запознайте се предварително с основните елементи,  като размера на стаята, вида на подовата настилка, както и какво мебели присъстват в стаята.

За по-добри резултати можете да се доверите на инструменти за обработка на помещението, като еквалайзери и компресори, за да настроите звука така, че да съответства на акустиката на помещението.

Двулентови и трилентови тонколони

Двулентовите и трилентовите тонколони са друг детайл, който трябва да имате предвид. Двулентовите тонколони работят с високоговорител за ниски честоти и такъв за високи честоти. Те са създадени с цел обработка на честоти от среден и висок диапазон. 

Трилентовите алтернативи разполагат с допълнителен драйвер, най-често средночестотен, който е натоварен с управлението на честотите. Трилентовите тонколони е прието да предлагат по-добро качество на звука. Добре е да имат предвид, че те са обикновно по-скъпа инвестиция.

Видове аудио входове

Не забравяйте да помислите и за типът аудио входове, които са ви нужни са постигане на желаните резултати. Балансираните входове разчитат на XLR или TRS кабели и са направени с цел елиминиране на шума и смущенията, като по този начин гарантират по-чист звук. Небалансираните входове използват RCA кабели и са по-чувствителни на шум и смущения. 

От гледна точка на диджей професията, по-добре е да изберете тонколони с балансирани входове, за да осигурите възможно най-чистия звук на вашите слушатели.

Разположение на тонколоните

И накрая, начинът, по който тонколоните ще бъдат разположени е решаващ момент, който не бива да пренебрегвате. Желателно е да се стремите да разположите тонколоните си на нивото на очите, докато лицето им е добре да сочи към центъра на помещението. Избягвайте поставяне в близост до стени и ъгли, за да гарантирате оптимално качество на звука. 

Препоръчваме също така да експериментирате с поставянето на тонколоните на места из помещението, за да откриете най-добрия вариант за вашата конкретна стая и звукови предпочитания.

Накратко, имайки предвид всички тези фактори, вие ще можете да направите правилната покупка и да дадете старт на една блестяща кариера като диджей.

Top