Вие сте тук
Начало > Други Публикации > С какво да се отопляваме през зимата

С какво да се отопляваме през зимата

газов котел

В началото на октомври е напълно естествено да потърсим някои съвети за това какви са тенденциите за отопляване през този зимен сезон, към които се ориентират домакинствата. Със сигурност миналогодишните разходи още носят неприятен спомен и навярно изпитвате неконтролиран ужас от това какви ли сметки предстои да плащате тепърва за ток. С какво да се отопляваме през зимата? Въпрос, който все повече вълнува потребителите с настъпването на студените зимни месеци е на дневен ред, а търсенето на икономически изгоден изход е това, което ви е довело до днешното ни четиво. Все по-интересни и иновативни решения предлагат в своята платформа https://www.balkanenergy.bg, така че ако търсите най-добър вариант то точно тук имате възможността да откриете ефективните за вас възможности.

Отопление с твърдо гориво

Въпреки, че се дефинира като едно от най-пагубните за околната среда този тип отопление продължава да има не малко последователи. Равносметката сочи, че имот до 100 кв.м изисква през зимата средно около десет кубика дърва. Общата стойност на отопление за 5-6 месеца ще ви струва около 1000 лева, което е сравнително поносимо.

Преимуществата на този тип отопление са в това, че действително генерираната от твърдото гориво топлина е приятна и постоянна. С вариант за използване на уред с водна риза дори имате възможността за цялостно обслужване на имота чрез равномерно разпределяне на топлината както и осигуряването на гореща вода за бита.

Наред с положителните последици от този метод на поддържане на приятен микроклимат в домовете си обаче домакинствата отчита и редица недостатъци, независимо дали се използва печка, камина или котел. А те касаят основно:

  • Необходимост от специално пригодено пространство за съхранение на вида твърдо гориво;
  • Необходимост от непрекъснат контрол на горивния процес;
  • Ежедневно почистване на уреда от пепел и други замърсявания;
  • Цепене на дърва до размер, който е подходящ за горелката на уреда.

Ако тези неудобства не ви притесняват то със сигурност можете да се възползвате от приоритетите, които са характерни за отоплението с уреди на твърдо гориво.

Алтернативни източници

Много популярни станаха уредите, които използват така наречените възобновяеми енергийни източници. В тази категория продукти ще откриете много голям потенциал от възможности, които да приложите във вашия имот като основно средство за отопление през зимните месеци. Ще акцентираме на някои от уредите, които определено се класифицират като екологични и енергийно ефективни именно благодарение на това, че използват източници, които са оптимално щадящи околната среда.

Пелетни котли и камини

Свойствата на тези уреди са идентични като тези, които работят на твърдо гориво. Но тук съществените разлики се отнасят най-вече до това, че топлинния източник е екологичен т.е. произведен е от остатъчни суровини, които са отпадък от друг тип производствена дейност. Пелетните котли и камини са високоефективни и икономични решения, тъй като:

  • Намаляват разходите през отоплителния сезон с до 50 % в сравнение с уредите на твърдо гориво;
  • Не изискват кой знае каква ангажираност за обслужване, тъй като са автоматизирани и могат да се контролират дори чрез мобилно приложение;
  • Щадят околната среда и генерират минимално количество пепел и дим при работа.

Термопомпи – поглед към бъдещето

термопомпа

Ако пелетните уреди се считат за едни от екологичните решения то термопомпите са абсолютни лидери сред устройствата, на които можете да разчитате за екологично отопление през зимата. Свръх модерни, супер икономични и използващи безплатни източници на топлинна енергия като:

  • Въздуха от околната среда;
  • Вода от подпочвени води, която поддържа сравнително постоянна температура;
  • Топлина от земните недра.

Единствената енергия, от която се нуждаят тези уреди е за трансфер на топлината от източника до вътрешното тяло. Икономии до 80 % от обичайните разходи си осигурявате, избирайки инвестиция именно във високотехнологична термопомпа.

Газови котли – все още ли се считат за рентабилни

Това са уреди, които доказаха своята ефективност. С последните резки увеличения на цената на газа в световен мащаб обаче остава спорен въпроса дали си струва тепърва да инвестирате в такава отоплителна инсталация. Поради това, че котела може да бъде използван като средство за цялостно осигуряване на топлинна енергия както и подгряване на вода за бита то има смисъл от подобно решение. Но все пак високата цена на горивото би била стопер за много домакинства да пременят намеренията си да заложат на друг алтернативен екологичен и по-икономичен вариант за осигуряване на топлина през зимата.

Top