Вие сте тук
Начало > Други Публикации > Съвети при избор на моторна коса от Mr Bricolage

Съвети при избор на моторна коса от Mr Bricolage

След основното подстригване на тревата в двора е необходимо да бъде изрязана и тази, която остава покрай бетонни стени и огради. Най-добрият инструмент за подобни случаи са моторните коси. Какви обаче са предимствата на двата основни вида – електрическа и моторна? Как правилно да работим с тях и на други подобни въпроси предстои да отговорим по-долу.

Какви са предимствата и недостатъците при различните видове коси – моторни и електрически

Електрическите моторни коси са предназначени за обработване на малки до средни по размери дворни и тревни пространства. Те се задвижват от мощен електродвигател и имат редица положителни черти: леки са, по-екологични са и нямат големи изисквания за обслужване. В другия случай обаче Ви ограничават от гледна точка на дължината на кабела и нуждата от наличие на електрически контакт.

Бензиновите моторни коси са по-мощните алтернативи и притежават двигател с вътрешно горене, който от една страна Ви ангажира с периодично зареждане на гориво, смяна на масло и различните видове филтри и консумативи. От друга обаче е по-мощното средство за окосяване на големи по размери тревни пространства.

Как се работи с тях

Без значение дали сте избрали бензинови или електрически моторни коси, работата с тях е много идентична. Тъй като тези градински уреди са с издължена телескопична дръжка, тя се хваща с двете ръце за специалните дръжки и косящата глава се насочва към местата, където трябва да се осъществи тревното подстригване. Нека все пак се запознаем с основните мерки за безопасност:

  • Винаги по време на работа с косата носете подходящи дебели ръкавици;
  • Обувките на краката трябва да са по възможност цели и кожени, за да Ви предпазват;
  • Включвайте уреда само когато се уверите, че се намирате на подходящо и безопасно разстояние;
  • Преди употреба непременно стегнете презрамките, ако има такива, за да Ви е удобно да държите уреда.

Трябва ли да купим моторна коса втора ръка

Много хора ги съблазнява ниската цена при подобни покупки втора ръка, без да се замислят, че съкратеният живот на такава техника всъщност няма да им излезе по-рентабилно. Тя ще издържи много по-малко отколкото новата, а при повреда ще трябва да харчат допълнително средства за ремонт. Новите, от друга страна ,са снабдени с гаранция и като първи собственик можете да ги експлоатирате правилно и внимателно, с което приборът ще Ви се отблагодари с дълготрайност и вярна служба.

Какво е корда и как се поставя

Кордата е найлоновото гъвкаво влакно, което под въздействието на бързите обороти на въртене и камшичния си удар разкъсва тревните стебла. Поставянето става чрез изваждането на режещата глава и нейното разглобяване. В този случай се навива кордата по посока на стрелката, сглобява се и при нужда се отрязват по-дългите краища. За професионално мнение относно избора и покупката на резервни части посетете Бриколаж.

Top