Вие сте тук
Начало > Иновации - Строителство > Какво представлява хидроизолацията и защо се полага преди изливането на бетона за основи?

Какво представлява хидроизолацията и защо се полага преди изливането на бетона за основи?

строителство на сгради

Независимо от това какво е предназначението на дадена сграда при строителните дейности е необходимо да се спазва строга технология с огледа на осигуряването на нейната устойчивост и стабилност. Един ключов компонент е полагането на хидроизолация на подложен бетон, благодарение на който обекта остава сух. Сигурно си мислите, че дори обикновена изолация би свършила работа. Но предвид това, че почти във всички райони има естествени подпочвени води, които могат да създадат сериозни проблеми със стабилността на сградите то е необходимо да бъде приложена строга технология за създаването на устойчиви и надеждни обекти.

Особености

Бетона е изключително сигурен и здрав материал, който участва в изграждането на различни сгради. Определящо е да обезопасяването на имотите по отношение на влагата, която неизбежно прониква през всякакви структурни елементи и създава условия за тяхното разрушаване. Дори устойчиви на натоварване строителни материали могат да поддадат на разрушителните способности на влагата, което е показателно за това, че несъмнено полагането на хидроизолация на подложен бетон е технология със съществена значимост.

Основната роля на хидроизолацията за основи е в това, че:

  • Гарантира стабилност на сграда;
  • Елиминира проникването на влага в основите;
  • Осигурява ефективно и безопасно използване на обекта;
  • Не позволява на подпочвени и дъждовни води да проникнат в основите на сградата.

Касае се за създаване на бариера, която изолира и буквално спира влагата, което не позволява настъпване на разрушителни процеси, които биха били повод за дестабилизиране на който и да било обект.

Защо е задължителна?

основи на сгради

Сигурно много от вас не правят разлика между външна и вътрешна хидроизолация за основи. Но всъщност има особено значение дали даден обект е изграден с единия или друг вид изолация. Хидроизолацията на подложен бетон е тип външна изолация и тя се поставя непосредствено преди изливането на бетона за основите на конкретния строителен обект. Именно този тип решение не позволява настъпването на процесите на ерозия, които могат да повлияят пагубно както на ниски така и високи сгради.

Задължителния характер на този тип хидроизолации се налага предвид това, че:

  • Удължава експлоатационния период но обектите;
  • Гарантира устойчивост на бетона;
  • Има укрепваща и стабилизираща сградата същност;
  • Не позволява пропиване на влагата от почвата и проникването ѝ в приземни, партерни етажи или подземни паркинги.

За да сте сигурни в дълголетието на всеки имот е необходимо да се доверите на строителен екип, който прилага стандарти и технологии, гарантиращи качеството на строителните дейности. А една от най-важните разбира се е полагането на външна и вътрешна хидроизолация на основи.

Top