Вие сте тук
Начало > Други Публикации > Как се изгражда димоотводна система с кюнци

Как се изгражда димоотводна система с кюнци

димоотвод

За да е топло и уютно у дома използваме съответните уреди, които са подходящи за техническите особености на жилищната площ и помещенията. Голям процент от домакинствата избират електрически уреди, но не са малко и тези, които прилагат други алтернативни методи като използват гориво като нафта, газ, дърва, въглища или пелети. Изброените видове горива обаче освобождават димни газове, което предполага, че за ад могат да функционират и да ни осигурят ефективно отопляване и чистота трябва да е изградена система от димоотводи и кюнци. Съвременното отопление е доста динамично и непрекъснато се подобрява, но какъвто и солиден източник на топлина от този тип да използвате то безспорно няма как да бъде усвоена топлината без да се стигне до отвеждане на дима и газовете в комина. Точно затова днес е акцентираме именно на димоотводите и кюнците като аксесоари, неизменна част от отоплителната система.

Роля на димоотводната инсталация

Камини на дърва и въглища, печки на пелети или котли са малка част от уредите, при които се изисква добре организирана димоотводна инсталация. Знаете ли, че именно от вида на кюнците и димоотводните елементи както и тяхното организиране зависи ефективността при горене и генериране на топлината. В домашни условия е важно човек да прецени как да изведе димните газове от горящата печка, защото в противен случай има риск от задушливо миризма, която ще наруши комфорта и удобството от използването на такива уреди за отопление. Дори един елемент да не бъде на мястото си това е повод за тревога, тъй като са възможни редица инциденти, които не само няма да осигурят правилно изгаряне на горивото, но освен това ще повишат е неговия разход. Съгласете се, че това не е добре за средствата, които ще инвестирате за отопляване на жилището си.

ревизионен кюнец

За да не се допуснат груби грешки, които да са повод за тревоги и притеснения е време а ви запознаем с някои от тънкостите при експлоатиране на уреди, които освобождават вредни емисии и се нуждаят от димоотвод. Това, което е важно да подчертаем е, че има разнообразни видове кюнци, които трябва абсолютно прецизно да изберете за да нямате проблем с отвеждането на миризми и дим в комина. И ако категорията аксесоари за димоотводи като кюнците за някои хора е интересна, то за други е особено специфична с оглед на това да се намери идеалното и правилно решение, с което да се гарантира чистота и уют в дома. Сред най-популярните видове кюнци се нареждат:

  • Прави

Приличат на цилиндрична тръба, която може да бъде с определена дължина от 1 м, 50 см или пък да е телескопична с възможност за удължаване от 30 до 50 см дължина. Това са основните видове кюнци, които участват в изграждането на една димоотводна система. Когато ги избирате е добре да имате предвид материала, от който са изработени и качеството на топлоотдаване. Цените на правите кюнци зависят от диаметъра на тръбата, дължината и вида на използвания за направата им материал;

  • Ъглови

Тяхната роля е да позволят промяна на пътя на димоотводната инсталация. Важното, което трябва да запомните за тези кюнци е това, че в една димоотводна система са възможни максимум до три такива елемента;

  • Ревизионни кюнци

Ролята им при дълъг път на димоотвода е решаваща, тъй като е логично при отвеждане на дима и саждите да се образуват налепи, които е добре да бъдат почиствани. Ревизиите в случая са особено приоритетни, тъй като са ефективни и позволяват бързо да се отстранят налепите от вътрешността на кюнците.

Изграждането на димотвод е препоръчително да се извърши от опитен специалист, което ще ви позволи дългогодишно използване на уреда, независимо от типа на използваното гориво.

Top