Вие сте тук
Начало > Иновации - Технологии > 3D принтирането – фундаментално решение за обучение, археология и бизнес

3D принтирането – фундаментално решение за обучение, археология и бизнес

принтиране 3d

Принтирането през последните години придоби съвсем различно измерение. Технологиите безспорно оставят своя отпечатък и подпомагат процесите за развитието на различни бизнес сфери. Триизмерните образи стават все по-популярни и определено дават простор на собственото ви въображение и реализират мечти и идеи. Представянето на 3Д принтирането и на българския пазар все повече завладява множеството от компаниите, които държат на конкурентоспособността и развитието си. Всъщност 3D принтиращите, моделиращите  и сканиращите устройства намират широко приложение не само в индустриални, строителни и всякакви други проекти. Знаете ли например, че през последните години много музеи използват именно такъв тип принтиращи устройства за да създават безупречни копия на експозициите, които излагат. С 3д принтиране успешно се заместват световно известни и наистина безценни предмети, които за да бъдат запазени следва да останат при специални условия. Със сигурност и вие сте посещавали музеи, в които се оказва, че снимането със светкавица на фотоапарат или мобилен телефон е абсолютно забранено. Именно поради това се използват копия на безценните предмети, които да бъдат излагани за посетители.

3Д принтиране

Ценните колекции остават невидими и недокоснати от всякакви неблагоприятни за тях условия,а посещаващите музеите почитатели на историята и изкуството имат възможността да се докоснат до тяхната невероятна красота и изящество именно чрез помощта на 3Д принтирането. Така, че безспорни са преимуществата на триизмерното създаване на физически обекти, което в крайна сметка се оказва и решаващо за запазването на исторически и културни ценности, които имат световно значение.

Освен в музейни експозиции 3D принтирането е много приложимо и в процесите на обучение на студенти по медицина както и история,археология и други. Онагледяването наистина има съществена роля за това да се използват най-адекватните методи, с които обучаващите се да могат да възприемат много по-бързо онова, което реално прочитат между редовете на дебелите учебници. С тази нова технология наистина резултатите при обучението на новите специалисти не закъсняват и реално техниката око да види – ръка да пипне се оказва невероятен приоритет за това те да усетят и да видят, да се окажат толкова близко до различни епохи и човешки органи, които освен в реална среда няма как да бъде реализирано.

Строителни компании, архитекти, рекламни компании, музеи, университети, учени и много други сектори разчитат изцяло на триизмерното принтиране за да разширят своята дейности  да подобрят в максимална степен своята работа. Дигитализирането на експонати, прототипи и модели става реално и това подпомага работата на съответните специалисти. Това прави 3д принтирането една невероятно добра опция за разширяването на познанията и мирогледа на онези, които имат нужда от визуализиране на своята работа. А освен това с принтерите, създаващи 3д физически обекти са приложими както с учебна цел така и с подобряването параметрите на дадено изделие, или внедряването на нови продукти и изчистването на дефектите им.

Много са онези потребители, които се опасяват от това, че през следващите години пазара ще бъде залят от 3D изделия, които са реплики на оригинални продукти и с подобренията, които търпят триизмерните принтери като техника това ще бъде осъществимо в най-кратки срокове. От гледна точка на продукти, за които плащаме скъпо този факт действително е леко притеснителен, но пък за такива, които са свързани с прототипиране или създаване на копия на археологически находки и други ценности е много по-добре да се ползват такива визуализации отколкото реалните обекти. Сигурно не знаете, но за историческия музей в Мадрид са изработени именно с 3D технологията точни копия на четири мумии, което всъщност се оказва решаващо по отношение на тяхното изследване. С 3Д принтирането се внедряват фундаментални решения, които се прилагат в науката и позволяват много близки срещи с предмети, които са ценни реликви и наистина няма друга възможност за тяхното детайлно изследване. В обобщение бихме споделили с нашите читатели, че са невероятни възможностите на триизмерното принтиране и развитието на технологиите безспорно подобрява развитието на различни бизнес сектори.

Top